Przepis i sposób przygotowania na: Burak pieczony z cukinią i serem feta
2. Cukinię umyć, pokroić w 0,5 cm plasterki, każdy plaster posmarować z obu stron oliwą, delikatnie oprószyć solą i położyć na nim listki rozmarynu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 - 18 minut, wystudzić.
3. Składniki sosu dokładnie wymieszać, ma być jednolita konsystencja. Zazwyczaj składniki sosu wkładam do słoika po musztardzie, zakręcam i potrząsam nim do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
4. Ser feta pokroić w cienkie plastry, wielkości 1/2 plastra cukinii.
5. Kabanosy pokroić w skośne niezbyt grube plasterki, długością pasujące do średnicy cukinii.
6. Układać najpierw plaster buraka, na nim plaster cukinii, a na wierzchu ser i kawałeczek kabanosa. Wszystko polać delikatnie sosem winegret.