Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burak pieczony z cukinią i serem feta

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

buraki czerwone 2 szt.
cukinia 1 szt.
ser feta 100 g
kabanos 2 szt.
rozmaryn świeży 1 łyżka (opcjonalnie)
oliwa do posmarowania cukinii
sól 1/2 łyżeczki

sos winegret

Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
miód prawdziwy 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Burak pieczony z cukinią i serem feta

1. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny (czas zależy od wielkości buraka). Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić w 0,5 cm plastry.
2. Cukinię umyć, pokroić w 0,5 cm plasterki, każdy plaster posmarować z obu stron oliwą, delikatnie oprószyć solą i położyć na nim listki rozmarynu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 - 18 minut, wystudzić.
3. Składniki sosu dokładnie wymieszać, ma być jednolita konsystencja. Zazwyczaj składniki sosu wkładam do słoika po musztardzie, zakręcam i potrząsam nim do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
4. Ser feta pokroić w cienkie plastry, wielkości 1/2 plastra cukinii.
5. Kabanosy pokroić w skośne niezbyt grube plasterki, długością pasujące do średnicy cukinii.
6. Układać najpierw plaster buraka, na nim plaster cukinii, a na wierzchu ser i kawałeczek kabanosa. Wszystko polać delikatnie sosem winegret.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 28.10.2016 12:08
ciekawy pomysł
Wacław 27.10.2016 12:49
fajny pomysł
AZgotuj 27.10.2016 11:50
fajne i bez chleba:)
Aleksandra/Olcia 27.10.2016 10:48
mniam mniam
molanka 27.10.2016 10:21
ciekawy pomysł
sezamek 27.10.2016 10:10
Ładnie wygląda :)
ada.la 27.10.2016 09:26
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak