Buraczkowo-kapuściana sałatka na zimę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała kapusta

    2 kg
  • buraczki

    2 kg
  • cebula

    40 dag
  • ocet

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    4 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy. Buraczki gotujemy, studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w piórka.Ocet, wodę, cukier, sól, liść laurowy i ziele angielskie zagotowujemy i studzimy. Powstałą zalewą zalewamy buraczki z kapustą, mieszamy i odstawiamy na 2 godz. Następnie sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna108 30.08.2011 10:25
właśnie jestem na etapie \"przerabiania\" buraków z mojego ogrodu - takiej sałatki nigdy nie robiłam - ale z pewnością spróbuję w tym roku :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat