Buraczkowe tiramisu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • burak czerwony

    300 g
  • serek mascarpone

    130 g
  • kremówka

    1 łyżeczka
  • ocet winny

    1/2 łyżki
  • oliwa

    1/2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Kmin rzymski mielony Prymat

  • czerwony pieprz

  • rozmaryn

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Buraczkowe tiramisu foto
Buraka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i studzimy. Po wystudzeniu obieramy go i kroimy w większą kostkę.
Krok 2 - Buraczkowe tiramisu foto
Pokrojonego buraka dzielimy na trzy równe części. Dwie części wkładamy do miseczki. Do tej miski wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny, dodajemy szczyptę kminu i soli. Całość mieszamy.
Krok 3 - Buraczkowe tiramisu foto
Jedną część buraków wrzucamy do blendera. Dodajemy mascarpone, łyżeczkę śmietany, szczyptę kminu i miksujemy na gładki krem, który doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 4 - Buraczkowe tiramisu foto
Śmietanę 30% ubijamy na sztywną pianę z odrobiną kminu. Do dwóch szklanek wkładamy pokrojone buraczki z miski. Wykładamy krem buraczany i kleks śmietany. Całość dekorujemy czerwonym pieprzem i rozmarynem.
Krok 5 - Buraczkowe tiramisu foto
Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 25.04.2014 15:59
pomysłowy deser
MAR3STA 21.02.2013 18:12
wygląda jak deserek, super ponysł
Mysiunia 15.02.2013 11:28
piękny efekt uzyskałaś! :)
Magda24 15.02.2013 09:20
ładnie podane i ciekawe :)
Gracer 14.02.2013 19:30
Super
Poison1988 14.02.2013 17:46
ale ekstra! Rewelacyjne połączenie!
babajaga1969 14.02.2013 17:44
wygląda na pyszny pikantny deserek :)- ładnie podany
Konczi 14.02.2013 16:53
fajne połączenie
IwonaDD 14.02.2013 16:19
innowacyjny pomysł
Magda24 14.02.2013 16:15
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat