Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczkowe tiramisu

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

burak czerwony 300 g
serek mascarpone 130 g
kremówka 1 łyżeczka
ocet winny 1/2 łyżki
oliwa 1/2 łyżki
sól
pieprz
Kmin rzymski mielony Prymat
czerwony pieprz
rozmaryn

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowe tiramisu

Kroki postępowania

1
Buraka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i studzimy. Po wystudzeniu obieramy go i kroimy w większą kostkę.
Krok 1 - Buraczkowe tiramisu foto
2
Pokrojonego buraka dzielimy na trzy równe części. Dwie części wkładamy do miseczki. Do tej miski wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny, dodajemy szczyptę kminu i soli. Całość mieszamy.
Krok 2 - Buraczkowe tiramisu foto
3
Jedną część buraków wrzucamy do blendera. Dodajemy mascarpone, łyżeczkę śmietany, szczyptę kminu i miksujemy na gładki krem, który doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 3 - Buraczkowe tiramisu foto
4
Śmietanę 30% ubijamy na sztywną pianę z odrobiną kminu. Do dwóch szklanek wkładamy pokrojone buraczki z miski. Wykładamy krem buraczany i kleks śmietany. Całość dekorujemy czerwonym pieprzem i rozmarynem.
Krok 4 - Buraczkowe tiramisu foto
5
Życzę smacznego :)
Krok 5 - Buraczkowe tiramisu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 25.04.2014 15:59
pomysłowy deser
MAR3STA 21.02.2013 18:12
wygląda jak deserek, super ponysł
Mysiunia 15.02.2013 11:28
piękny efekt uzyskałaś! :)
Magda24 15.02.2013 09:20
ładnie podane i ciekawe :)
Gracer 14.02.2013 19:30
Super
Poison1988 14.02.2013 17:46
ale ekstra! Rewelacyjne połączenie!
babajaga1969 14.02.2013 17:44
wygląda na pyszny pikantny deserek :)- ładnie podany
Konczi 14.02.2013 16:53
fajne połączenie
IwonaDD 14.02.2013 16:19
innowacyjny pomysł
Magda24 14.02.2013 16:15
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak