Buraczkowe tagliatelle

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • żółtko gesie

    1
  • burak ćwikłowy

    1 duży
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Buraczkowe tagliatelle foto
Burak ćwikłowy obieramy i ścieramy na tarce o drobnych otworach, następnie utarte buraczki przekładamy do gazy i bardzo dokładnie odciskamy cały sok, który przelewamy do przesianej mąki pszennej, dodajemy równiez szczyptę soli oraz 1 żółtko gęsi lub 2 kurze.
Krok 2 - Buraczkowe tagliatelle foto
Ciasto zagniatamy do czasu, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
Krok 3 - Buraczkowe tagliatelle foto
Ciasto dzielimy na 3 części i każdą cienko wałkujemy - odkładamy na 2 godziny do przesuszenia.
Krok 4 - Buraczkowe tagliatelle foto
Po tym czasie płaty ciasta delikatnie zwijamy w rulon i kroimy na ok 2cm kawałki, następnie je rozwijamy i układamy do ponownego przesuszenia. Makaron gotujemy w wrzącej wodzie do miękkości - dobry na słodko i ostro.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babciagramolka 22.02.2013 18:52
Podobają mi się kolorowe makarony - a gęsich jajek zazdroszczę
Monika58 22.02.2013 16:36
super
Magda24 22.02.2013 16:34
ładny kolor i zawsze to swojski makaron :)
Sylwia26 22.02.2013 15:53
mniam.. ślinka leci
Mysiunia 22.02.2013 14:53
Jeśli chodzi o smak, to nie, na pewno daje intensywniejszy kolor makaronu, jednak jeśli barwimy buraczkami to i tak nie ma to większego znaczenia :) Po prostu u mnie jest nadmiar gęsich jaj dlatego stosuję je praktycznie do wszystkich dań :)
zielonamorelka 22.02.2013 14:45
suoper uwielbiam buraki czy jajo gesie daje inny smak niz kurze?
babajaga1969 22.02.2013 14:35
trochę wyobraźni i proszę - kluseczki pyszne i kolorowe :)
artur7 22.02.2013 14:03
naturalny barwników fajne
Misada 22.02.2013 13:43
świetny
Krzysiek3 22.02.2013 13:26
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat