Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Liść laurowy suszony Prymat
4 -
cukier
1 łyżka -
ocet
125 ml -
cebula biała
1 szt -
cebula czerwona
1 szt -
buraki czerwone ugotowane
5 szt -
majonez
6 łyżek -
szczypiorek usiekany
4 łyżki -
koper świeży usiekany
4 łyżki -
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt. -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
4 ziarna -
Goździki całe Prymat
4 ziarna -
Ziele angielskie całe Prymat
4 ziarna -
matijasy
8 płatów
Sposób przygotowania
Przyprawy z cukrem i sola gotujemy w szklance wody.
Dolewamy ocet.
Studzimy i zalewamy śledzie wraz z pokrojoną w piórka cebulą .
Tak przygotowane wsadzamy na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień ugotowane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.Układamy najlepiej w szklanej salaterce po kolei warstwami majonez, śledzie z cebula , buraki, majonez i tak do wyczerpania składników.
Wierzch sałatki dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Podajemy schłodzoną.
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się