Buraczkowe śledzie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Liść laurowy suszony Prymat

    4
  • cukier

    1 łyżka
  • ocet

    125 ml
  • cebula biała

    1 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • buraki czerwone ugotowane

    5 szt
  • majonez

    6 łyżek
  • szczypiorek usiekany

    4 łyżki
  • koper świeży usiekany

    4 łyżki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 ziarna
  • Goździki całe Prymat

    4 ziarna
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
  • matijasy

    8 płatów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety płuczemy i kroimy na niewielkie romby o długości 4 cm.
Przyprawy z cukrem i sola gotujemy w szklance wody.
Dolewamy ocet.
Studzimy i zalewamy śledzie wraz z pokrojoną w piórka cebulą .
Tak przygotowane wsadzamy na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień ugotowane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.Układamy najlepiej w szklanej salaterce po kolei warstwami majonez, śledzie z cebula , buraki, majonez i tak do wyczerpania składników.
Wierzch sałatki dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Podajemy schłodzoną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 05.03.2014 09:47
świetny pomysł
Grażyna13 24.09.2013 20:24
Pycha, moje smaki :)
Motorek 09.06.2013 20:11
fajny pomysł
kuklik 26.03.2013 17:30
bardzo efektownie muszą wyglądać
Dorota59 05.01.2013 14:30
fajne
Zoso 04.07.2012 22:39
smaczny śledzik
Anna133 24.11.2011 13:16
nie ma to jak swojskie śledzie własnej roboty ;)
Anna133 24.11.2011 13:16
nie ma to jak swojskie śledzie własnej roboty ;)
ben-ka 03.09.2011 07:50
lubię takie połączenie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat