Buraczkowe placuszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka, razowa
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • drożdże

    3 dag
  • buraki

    2 sztuki
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • czekolada

    do posypania
  • śmietana gęsta

    0,5 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraczki gotujemy i miksujemy na puree. W sumie powinna wyjść 1 szklanka puree. Mąki mieszamy razem w misce. Dokładamy do niej letnie mleko, drożdże, sól i jajko. Dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy na około 0,5 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie dokładamy puree buraczane i mieszamy całość.
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy nasze racuszki z obu stron.

Placuszki podajemy z ubita śmietaną, posypane czekoladą.

Śmietanę ubijamy z cukrem i łyżką mleka. Przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy placuszki. Czekoladę kroimy w kostkę. Posypujemy całość.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 04.01.2017 21:39
Bardzo dobre.
Marta1986 28.12.2016 15:52
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat