Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowe pierogi z kaszą i grzybami
Farsz:
Grzyby namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień gotuję do miękkości. Odcedzam z wody i kroję drobno. Cebulę kroję przesmażam na oleju, dodaję grzyby, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i chwilę smażę. Kaszę gotuję według instrukcji opakowania. Dodaję do grzybów i mieszam. Zostawiam do przestygnięcia.
Ciasto:
Do miski przesypuję mąkę, dodaję jajko, sól, olej, zakwas i ciasto zagniatam rękoma aż będzie elastyczne. Jak za bardzo się klei podsypuję mąką. Na stolnicy podsypanej mąką cienko rozwałkowuję. Z ciasta wykrawam koła, przekładam do foremki do pierogów, nakładam farsz i sklejam. W garnku zagotowuję wodę. Pierogi wrzucam do wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotuję trzy minuty na wolnym ogniu żeby się nie rozgotowały. Dwie łyżki kaszy gryczanej ugotowanej przekładam na suchą patelnię i prażę. Zrobi się chrupiąca. Pierogi posypuję kaszą, natką pietruszki, pieprzem czerwonym.