Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczkowe pierogi z kaszą i grzybami

2.0
(7)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Do ciasta pierogowego dodałam zakwas buraczany dzięki czemu mają fajny różowy kolor. Taki zakwas jest też bardzo zdrowy więc dlaczego go nie przemycić do pierogów. Wersja z gryczaną i grzybami suszonymi.

Składniki:

ciasto:

mąka pszenna 20 dag
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
zakwas buraczany 60 mililitrów
olej rzepakowy 2 łyżki

farsz:

podgrzybki 1 garść
kasza gryczana 0.5 szklanki
cebula 1 sztuka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Tymianek suszony Prymat 1 szczypta
Rozmaryn suszony Prymat 1 szczypta
olej 4 duża łyż.
pieprz czerwony 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowe pierogi z kaszą i grzybami

Farsz:

Grzyby namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień gotuję do miękkości. Odcedzam z wody i kroję drobno. Cebulę kroję przesmażam na oleju, dodaję grzyby, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i chwilę smażę. Kaszę gotuję według instrukcji opakowania. Dodaję do grzybów i mieszam. Zostawiam do przestygnięcia.

Ciasto:

Do miski przesypuję mąkę, dodaję jajko, sól, olej, zakwas i ciasto zagniatam rękoma aż będzie elastyczne. Jak za bardzo się klei podsypuję mąką. Na stolnicy podsypanej mąką cienko rozwałkowuję. Z ciasta wykrawam koła, przekładam do foremki do pierogów, nakładam farsz i sklejam. W garnku zagotowuję wodę. Pierogi wrzucam do wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotuję trzy minuty na wolnym ogniu żeby się nie rozgotowały. Dwie łyżki kaszy gryczanej ugotowanej przekładam na suchą patelnię i prażę. Zrobi się chrupiąca. Pierogi posypuję kaszą, natką pietruszki, pieprzem czerwonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak