Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

buraczkowe ciasto przekładane dżemem...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 sztuk "M"
margaryna 15 dag/miękka
cukier 3/4 szklanki
olejek migdałowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
buraczki 1 szklanka/ugotowane,starte
dżem 250 gram/czarna porzeczka
cukier puder - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: buraczkowe ciasto przekładane dżemem...

Kroki postępowania

1
jajka, cukier, olejek migdałowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata ale taka ma być
Krok 1 - buraczkowe ciasto przekładane dżemem... foto
2
dodać mąkę, proszek z sodą, dodać buraczki i połączyć mikserem składniki na na nie za gęste ciasto
Krok 2 - buraczkowe ciasto przekładane dżemem... foto
3
forma silikonowa 24x11 cm, do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzch łyżką
Krok 3 - buraczkowe ciasto przekładane dżemem... foto
4
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto wystudzić
Krok 4 - buraczkowe ciasto przekładane dżemem... foto
5
zimne ciasto przekroić na trzy blaty, posmarować dżemem, nakryć drugim blatem, posmarować dżemem i nakryć trzecim blatem, delikatnie przycisnąć

ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto z dodatkiem startych na drobno ugotowanych buraków jest bardzo wilgotne, delikatne, szkoda, że po upieczeniu znika czerwony kolor ciasta............SMACZNEGO!!!
Krok 5 - buraczkowe ciasto przekładane dżemem... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak