buraczkowe ciasto przekładane dżemem...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 sztuk "M"
  • margaryna

    15 dag/miękka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • olejek migdałowy

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • buraczki

    1 szklanka/ugotowane,starte
  • dżem

    250 gram/czarna porzeczka
  • cukier puder

    - ile potrzeba
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - buraczkowe ciasto przekładane dżemem... foto
jajka, cukier, olejek migdałowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata ale taka ma być
Krok 2 - buraczkowe ciasto przekładane dżemem... foto
dodać mąkę, proszek z sodą, dodać buraczki i połączyć mikserem składniki na na nie za gęste ciasto
Krok 3 - buraczkowe ciasto przekładane dżemem... foto
forma silikonowa 24x11 cm, do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzch łyżką
Krok 4 - buraczkowe ciasto przekładane dżemem... foto
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto wystudzić
Krok 5 - buraczkowe ciasto przekładane dżemem... foto
zimne ciasto przekroić na trzy blaty, posmarować dżemem, nakryć drugim blatem, posmarować dżemem i nakryć trzecim blatem, delikatnie przycisnąć

ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto z dodatkiem startych na drobno ugotowanych buraków jest bardzo wilgotne, delikatne, szkoda, że po upieczeniu znika czerwony kolor ciasta............SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat