Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczkowe bułeczki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Buraczki domowe 5-6 sztuk
tymianek do smaku
woda 2 szklanki
drożdże 4 dag
olej 2 łyżki
miód 1 łyżeczka
sól łyżeczka
płatki owsiane 100 gram błyskawiczne
mąka razowa 200 gram
mąka pszenna 400 gram typ 550

Porada

Dzięki obecności buraczków pieczywo nie jest suche, nabiera ciekawego wyglądu i koloru. Takie bułeczki najlepiej smakują podane do sałatek, a już rewelacyjnie do sałatki śledziowej. Smak buraczków i śledzia bowiem zawsze pysznie się komponuje!

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowe bułeczki

Kroki postępowania

1
Buraczki myjemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane studzimy. Część buraczków ścieramy na drobnych oczkach, tak by uzyskać ¾ szklanki. Drobno starte buraczki będą przeznaczone do środka ciasta. Pozostałe buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Te buraczki będziemy wykładać na gotowe ciasto.
W szklance wody rozpuszczamy drożdże, miód oraz ok 3 łyżki mąki. Powstały rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
Między czasie do miski przekładamy sypkie składniki: mąkę pszenną, razową, płatki oraz sól.
Krok 1 - Buraczkowe bułeczki foto
2
Do tak przygotowanych składników dodajemy olej, pozostałą wodę, starte na drobnych oczkach buraczki oraz wlewamy wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy około 10-15 minut.
Krok 2 - Buraczkowe bułeczki foto
3
Wyrobione odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 3 - Buraczkowe bułeczki foto
4
Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 6-7 części. Każdy kawałek wałkujemy nadając mu kształt prostokąta.
Krok 4 - Buraczkowe bułeczki foto
5
Na rozwałkowane ciasto wykładamy po 1-2 łyżki startych buraczków. Rozsmarowane buraczki posypujemy tymiankiem do smaku.
Zawijamy delikatnie brzegi ciasta i zwijamy rulony, delikatnie je rozciągając.
Krok 5 - Buraczkowe bułeczki foto
6
Podłużne bułeczki przekładamy na blaszkę, smarujemy wodą, posypujemy płatkami i pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.
Po tym czasie bułki pieczemy około 30 minut w 180°C. gotowe studzimy.
Krok 6 - Buraczkowe bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anilewe13
anilewe13 27.01.2015 16:16
super przepis
Agnieszka-87-25 27.01.2015 15:12
super pomysł
Bernadeta1 27.01.2015 14:56
Pomysły to masz rewelacyjne, podziwiam. Bułeczki na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak