Buraczkowe bułeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Buraczki domowe

    5-6 sztuk
  • tymianek

    do smaku
  • woda

    2 szklanki
  • drożdże

    4 dag
  • olej

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżeczka
  • sól

    łyżeczka
  • płatki owsiane

    100 gram błyskawiczne
  • mąka razowa

    200 gram
  • mąka pszenna

    400 gram typ 550
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Buraczkowe bułeczki foto
Buraczki myjemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane studzimy. Część buraczków ścieramy na drobnych oczkach, tak by uzyskać ¾ szklanki. Drobno starte buraczki będą przeznaczone do środka ciasta. Pozostałe buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Te buraczki będziemy wykładać na gotowe ciasto.
W szklance wody rozpuszczamy drożdże, miód oraz ok 3 łyżki mąki. Powstały rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
Między czasie do miski przekładamy sypkie składniki: mąkę pszenną, razową, płatki oraz sól.
Krok 2 - Buraczkowe bułeczki foto
Do tak przygotowanych składników dodajemy olej, pozostałą wodę, starte na drobnych oczkach buraczki oraz wlewamy wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy około 10-15 minut.
Krok 3 - Buraczkowe bułeczki foto
Wyrobione odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 4 - Buraczkowe bułeczki foto
Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 6-7 części. Każdy kawałek wałkujemy nadając mu kształt prostokąta.
Krok 5 - Buraczkowe bułeczki foto
Na rozwałkowane ciasto wykładamy po 1-2 łyżki startych buraczków. Rozsmarowane buraczki posypujemy tymiankiem do smaku.
Zawijamy delikatnie brzegi ciasta i zwijamy rulony, delikatnie je rozciągając.
Krok 6 - Buraczkowe bułeczki foto
Podłużne bułeczki przekładamy na blaszkę, smarujemy wodą, posypujemy płatkami i pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.
Po tym czasie bułki pieczemy około 30 minut w 180°C. gotowe studzimy.
Jadwiga/Jaga85
Dzięki obecności buraczków pieczywo nie jest suche, nabiera ciekawego wyglądu i koloru. Takie bułeczki najlepiej smakują podane do sałatek, a już rewelacyjnie do sałatki śledziowej. Smak buraczków i śledzia bowiem zawsze pysznie się komponuje!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anilewe13 27.01.2015 16:16
super przepis
Agnieszka-87-25 27.01.2015 15:12
super pomysł
Bernadeta1 27.01.2015 14:56
Pomysły to masz rewelacyjne, podziwiam. Bułeczki na pewno pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat