Buraczkowe brownies

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO 30x25 cm

  • buraczki

    po starciu ma być szklanka
  • czekolada mleczna

    100 gram
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • masło

    160 gram
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka

    3/4 szklanki
  • mąka razowa

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • jajko

    4 sztuki

SEREK BURACZKOWY

  • śmietana 30%

    250 ml
  • ser biały

    300 gram, z wiaderka
  • sok z buraków

  • woda

    1/3 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • cukier puder

    do smaku

DODATKOWO

  • czekolada gorzka

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Buraczkowe brownies foto
W rondelku umieszczamy masło i czekoladę. Tak przygotowane składniki rozpuszczamy. W trakcie podgrzewania dodajemy do nich cukier i kakao. Gotową masę czekoladową z połączonymi i rozpuszczonymi składnikami odstawiamy to lekkiego przestudzenia.
Między czasie w misce łączymy sypkie składniki: mąki i środki spulchniające.
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Startych buraczków powinna być szklanka dobrze „utłoczona”.
Krok 2 - Buraczkowe brownies foto
Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo jajka cały czas ucierając ją. W dalszej kolejności dodajemy sypkie składniki.
Krok 3 - Buraczkowe brownies foto
Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo jajka cały czas ucierając ją. W dalszej kolejności dodajemy sypkie składniki.
Krok 4 - Buraczkowe brownies foto
Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy je około 40 minut w 180°C. Po upieczeniu dokładnie studzimy.
Soku spod buraczków nie wylewamy. Będzie on potrzebny do zabarwienia górnej warstwy.
Krok 5 - Buraczkowe brownies foto
ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i buraczkowy sok. Całość dokładnie miksujemy. Serek wykładamy na przestudzone brownies.
Krok 6 - Buraczkowe brownies foto
Wierzch posypujemy startą na tarte o grubych oczkach czekoladą.
Ciasto odstawiamy na około 0,5 godzimy do chłodu by serek zastygną. Gotowe.
Jadwiga/Jaga85
Ciasta z warzywami to już nie nowość, ale ciągle zaskakują swoim smakiem. Dlatego też dzisiejsze ciasto nabrało buraczkowego akcentu:). Gorąco polecam!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 22.01.2016 13:20
Wspaniałe ,
MałaMi89 31.12.2015 23:57
Muszę i ja z buraczkami wypieków spróbować :) rany.. ileż to smaków mam jeszcze do poznania :D
Wiktoria29 31.12.2015 20:02
ciekawe ciasto
Krystyna32 31.12.2015 15:58
wygląda pysznie
Bernadeta1 31.12.2015 13:10
zazdroszczę pomysłów, super ciasto
Poison1988 31.12.2015 11:22
o rany aż ślinka leci :)
Maridka19 31.12.2015 08:58
Super pomysł :)
Ewelina1991 31.12.2015 08:51
świetny przepis
Agnieszka-87-25 31.12.2015 08:35
coś wspaniałego
gusia1000 31.12.2015 02:30
Fajne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat