Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczkowe brownies

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO 30x25 cm

buraczki po starciu ma być szklanka
czekolada mleczna 100 gram
czekolada gorzka 100 gram
masło 160 gram
kakao 3 łyżki
cukier 3/4 szklanki
mąka 3/4 szklanki
mąka razowa 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
jajko 4 sztuki

SEREK BURACZKOWY

śmietana 30% 250 ml
ser biały 300 gram, z wiaderka
sok z buraków
woda 1/3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
cukier puder do smaku

DODATKOWO

czekolada gorzka do dekoracji

Porada

Ciasta z warzywami to już nie nowość, ale ciągle zaskakują swoim smakiem. Dlatego też dzisiejsze ciasto nabrało buraczkowego akcentu:). Gorąco polecam!!!

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowe brownies

Kroki postępowania

1
W rondelku umieszczamy masło i czekoladę. Tak przygotowane składniki rozpuszczamy. W trakcie podgrzewania dodajemy do nich cukier i kakao. Gotową masę czekoladową z połączonymi i rozpuszczonymi składnikami odstawiamy to lekkiego przestudzenia.
Między czasie w misce łączymy sypkie składniki: mąki i środki spulchniające.
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Startych buraczków powinna być szklanka dobrze „utłoczona”.
Krok 1 - Buraczkowe brownies foto
2
Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo jajka cały czas ucierając ją. W dalszej kolejności dodajemy sypkie składniki.
Krok 2 - Buraczkowe brownies foto
3
Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo jajka cały czas ucierając ją. W dalszej kolejności dodajemy sypkie składniki.
Krok 3 - Buraczkowe brownies foto
4
Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy je około 40 minut w 180°C. Po upieczeniu dokładnie studzimy.
Soku spod buraczków nie wylewamy. Będzie on potrzebny do zabarwienia górnej warstwy.
Krok 4 - Buraczkowe brownies foto
5
ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i buraczkowy sok. Całość dokładnie miksujemy. Serek wykładamy na przestudzone brownies.
Krok 5 - Buraczkowe brownies foto
6
Wierzch posypujemy startą na tarte o grubych oczkach czekoladą.
Ciasto odstawiamy na około 0,5 godzimy do chłodu by serek zastygną. Gotowe.
Krok 6 - Buraczkowe brownies foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 22.01.2016 13:20
Wspaniałe ,
MałaMi89 31.12.2015 23:57
Muszę i ja z buraczkami wypieków spróbować :) rany.. ileż to smaków mam jeszcze do poznania :D
Wiktoria29 31.12.2015 20:02
ciekawe ciasto
Krystyna32 31.12.2015 15:58
wygląda pysznie
Bernadeta1 31.12.2015 13:10
zazdroszczę pomysłów, super ciasto
Poison1988 31.12.2015 11:22
o rany aż ślinka leci :)
Maridka19 31.12.2015 08:58
Super pomysł :)
Ewelina1991 31.12.2015 08:51
świetny przepis
Agnieszka-87-25 31.12.2015 08:35
coś wspaniałego
gusia1000 31.12.2015 02:30
Fajne ciasto.
jagoda5913 31.12.2015 00:33
fajne ciasto
Motorek 31.12.2015 00:04
Świetne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak