Buraczkowa tarta rustykalna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    250 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • woda

    1-2 łyżki
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • margaryna

    120 gram

NADZIENIE

  • ser żółty

    80 gram
  • buraczki

    3 upieczone
  • cebula

    3 sztuki
  • olej

  • ser feta

    kilka kostek
  • natka pietruszki

    1 łyżka siekanej
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • sól do smaku

DODATKOWO

  • jajko

    do smarowania
  • Majeranek suszony Prymat

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Buraczkowa tarta rustykalna  foto
NADZIENIE:
Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażamy do miękkości na oleju. Pod koniec delikatnie przyprawiamy. Tak przygotowaną studzimy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Buraczki kroimy w plasterki o gr ok 0,5 cm.
Krok 2 - Buraczkowa tarta rustykalna  foto
CIASTO:
Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 40-50 minut.
Krok 3 - Buraczkowa tarta rustykalna  foto
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Na środek ciasta wykładamy przysmażoną cebulę, a na nią starty ser żółty (pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines).
Krok 4 - Buraczkowa tarta rustykalna  foto
Na ser wykładamy buraczkowe plasterki zakładają je na siebie. Na buraczkach układamy ser feta.
Krok 5 - Buraczkowa tarta rustykalna  foto
Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na nadzienie. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Całość oprószamy majerankiem.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Gotową podajemy na ciepło lub zimno
Jadwiga/Jaga85
To pyszny sposób na wykorzystanie buraczków w naszym jadłospisie. Ich połączenie z cebulą i kruchym ciastem jest godne polecenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 02.12.2016 12:15
świetny przepis :-)
gusia1000 01.12.2016 00:56
Smacznie wygląda.
Renataj 30.11.2016 21:56
Ciekawy pomysł:)
Konczi 30.11.2016 18:49
musi być pyszne to połączenie :D
IZABELA29 30.11.2016 17:09
Swietnie wygląda
Agnieszka-87-25 30.11.2016 15:59
bardzo smakowita

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat