Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczkowa tarta rustykalna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 250 gram
jajko 1 sztuka
woda 1-2 łyżki
sól 1/3 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
margaryna 120 gram

NADZIENIE

ser żółty 80 gram
buraczki 3 upieczone
cebula 3 sztuki
olej
ser feta kilka kostek
natka pietruszki 1 łyżka siekanej
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku

DODATKOWO

jajko do smarowania
Majeranek suszony Prymat do posypania

Porada

To pyszny sposób na wykorzystanie buraczków w naszym jadłospisie. Ich połączenie z cebulą i kruchym ciastem jest godne polecenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowa tarta rustykalna

Kroki postępowania

1
NADZIENIE:
Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażamy do miękkości na oleju. Pod koniec delikatnie przyprawiamy. Tak przygotowaną studzimy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Buraczki kroimy w plasterki o gr ok 0,5 cm.
Krok 1 - Buraczkowa tarta rustykalna  foto
2
CIASTO:
Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 40-50 minut.
Krok 2 - Buraczkowa tarta rustykalna  foto
3
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Na środek ciasta wykładamy przysmażoną cebulę, a na nią starty ser żółty (pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines).
Krok 3 - Buraczkowa tarta rustykalna  foto
4
Na ser wykładamy buraczkowe plasterki zakładają je na siebie. Na buraczkach układamy ser feta.
Krok 4 - Buraczkowa tarta rustykalna  foto
5
Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na nadzienie. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Całość oprószamy majerankiem.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Gotową podajemy na ciepło lub zimno
Krok 5 - Buraczkowa tarta rustykalna  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 02.12.2016 12:15
świetny przepis :-)
gusia1000 01.12.2016 00:56
Smacznie wygląda.
Renataj 30.11.2016 21:56
Ciekawy pomysł:)
Konczi 30.11.2016 18:49
musi być pyszne to połączenie :D
IZABELA29 30.11.2016 17:09
Swietnie wygląda
Agnieszka-87-25 30.11.2016 15:59
bardzo smakowita

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak