Buraczki ze śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraczki

    1,5 kg
  • cukier

    1 łyżeczka
  • śmietana gęsta

    1 szkl
  • ocet

    1 łyżka
  • chrzan starty

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraczki myjemy i dajemy do garnka z wodą. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Zimne buraczki obieramy, kroimy i mielimy przez maszynkę do mięsa razem z chrzanem. Do zmielonych buraczków dodajemy śmietanę, cukier i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy. Te buraczki można podawać na słodko. Wtedy zamiast chrzanu dajemy więcej cukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 20.03.2013 09:15
pyszna do II dania
Anna138 25.08.2012 21:35
pycha
ben-ka 17.08.2012 14:33
też je lubię:)
IZABELA29 17.08.2012 14:14
smaczniutkie lubimy buraczki pod każdą postacią .
RenataZ-et 19.04.2012 20:06
fajne
IKrakowianka 12.04.2012 22:06
super buraczki do obiadu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat