Przepis i sposób przygotowania na: BURACZKI ZE ŚLEDZIEM
PÓŁ SZKL. OCTU WINNEGO
1 ŁYŻECZKA MIODU
4 ZIARNA PIEPRZU
3 GOŻDZIKI
3 ZIARNA ZIELA ANG.
LIŚĆ LAUROWY
SKŁ. SOSU
1 SZKL. JOGURTU NATURALNEGO
PÓŁ SZKL. MAJONEZU
KOPEREK , SÓL , PIEPRZ
MAŁE BURACZKI UGOTOWAĆ W ŁUPINACH , OBRAĆ I UŁOŻYĆ W SŁOJU.
PRZYGOTOWAĆ ZALEWĘ DO BURACZKÓW.
DO OCTU DODAĆ 1 ŁYŻECZKĘ SOLI , PODANE PRZYPRAWY
MIÓD , WLAĆ 1 i PÓŁ SZKL. WODY I ZAGOTOWAĆ.
ZALAĆ BURAKI GORĄCĄ ZALEWĄ , ODWRÓCIĆ SŁOIK DO GÓRY DNEM NA 3 DNI.
ŚLEDZIE POKROIĆ W PASKI , BURACZKI W PLASTERKI , A OGÓRKI I JABŁKA W KOSTKĘ.
WŁOŻYĆ DO MISKI I ZALAĆ SOSEM. WYMIESZAĆ.