Buraczki zasmażane tradycyjne

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tradycyjne buraczki zasmażane uwielbiamy oboje z mężem. Są znakomitym dodatkiem do obiadu zarówna na ciepło jak i zimno (choć my wolimy na ciepło). Aby zachować jak najwięcej walorów smakowych samego buraka, nie gotuję ich, a piekę w piekarniku.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na buraczki

  • buraki

    0.5 kg
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • ocet spirytusowy

    2 łyżki
  • śmietana 18%

    1 łyżka
  • cukier

    0.5 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki wyszorować z piachu pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha i owinąć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piec ok. godziny, aż buraki będą miękkie. Miękkie buraki ostudzić i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć buraczki na jarzynowej tarce o grubych oczkach.
W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać buraki, ocet, przyprawy i śmietanę, zasmażać chwilę aż buraki będą gorące cały czas mieszając. Podawać do obiadu jako surówkę. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat