Buraczki zasmażane 2.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    3 średnie sztuki
  • cukier

    1 łyżeczka niepełna
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • mąka pszenna

    1 łyżka płaska
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ocet 10 %

    1 łyżka
  • woda

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki wyszorować i ugotować w łupinkach do miękkości z dodatkiem cukru.
Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tace o drobnych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Czosnek posiekać.Zeszklić cebulę i czosnek na maśle.
Do zeszklonej cebuli dodać starte buraczki i smażyć doprawiając solą,pieprzem i octem do smaku wg.uznania.
Mąkę dokładnie wymieszać w 150 ml zimnej wody i gdy buraczki dobrze się podgrzeją wlać razem na patelnię i smażyć jeszcze dłuższą chwilę.Podawać do drugiego dania .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 01.12.2011 12:19
Za każdym razem kiedy robię inny smak mi wychodzi ale nie mogę utrafić na taki jaki pamiętam sprzed lat gdy mieszkałam u cioci
anna186 29.11.2011 18:25
smaczne
owocówka 28.11.2011 07:18
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat