Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki ćwikłowe

    800 g
  • cebula

    1 mała szt.
  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 płaska łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Buraczki zasmażane

Buraki porządnie szorujemy.
Każdy burak owijamy w folię aluminiową.
Pieczemy do miękkości w 180-200°C przez około 45-60 minut, w zależności od wielkości buraków.
Buraki możemy ugotować, ale podczas gotowania tracą dużo cennych witamin i składników mineralnych, poza tym pieczone są smaczniejsze w smaku.
Ja piekę buraki przy okazji pieczenia ciasta czy mięsa, bo to duża oszczędność.
Po upieczeniu buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W rondlu lub na patelni rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulę.
Dodajemy mąkę i smażymy jasną zasmażkę, przez około 1 minutę.
Dodajemy starte buraki razem z sokiem, który z buraczków wyciekł podczas tarcia i całość przesmażamy 2-3 minuty.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem lub cytryną.
Smacznego!
mufinka79
Sok z cytryny można zastąpić octem winnym lub spirytusowym, ewentualnie kwaskiem cytrynowym. Najlepiej nadają się buraczki ćwikłowe podłużne, lepiej smakują od tradycyjnych i nie są łykowate.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

mufinka79 09.05.2014 18:55
Bardzo dziękuję za komentarze :)
Olga_SK 09.05.2014 13:47
Smak dzieciństwa, mniam :P
Ola1984 09.05.2014 09:27
Fajny przepis na klasyczne zasmażane buraczki.
Janina 08.05.2014 21:25
Bardzo lubię buraczki;)
Ankha 08.05.2014 20:45
och buraczki na ciepło, cudne :)
ao_12 08.05.2014 19:38
uwielbiam tak przygotowane buraczki:) sa pyszne
Aleksandra/Olcia 08.05.2014 19:11
uwielbiam do mielonych mniam
Jusiaa 08.05.2014 18:55
Idealne do obiadu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat