Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki ćwikłowe
800 g -
cebula
1 mała szt. -
masło
1 łyżka -
mąka pszenna
1 płaska łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
cukier
do smaku -
sok z cytryny
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Buraczki zasmażane
Każdy burak owijamy w folię aluminiową.
Pieczemy do miękkości w 180-200°C przez około 45-60 minut, w zależności od wielkości buraków.
Buraki możemy ugotować, ale podczas gotowania tracą dużo cennych witamin i składników mineralnych, poza tym pieczone są smaczniejsze w smaku.
Ja piekę buraki przy okazji pieczenia ciasta czy mięsa, bo to duża oszczędność.
Po upieczeniu buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W rondlu lub na patelni rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulę.
Dodajemy mąkę i smażymy jasną zasmażkę, przez około 1 minutę.
Dodajemy starte buraki razem z sokiem, który z buraczków wyciekł podczas tarcia i całość przesmażamy 2-3 minuty.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem lub cytryną.
Smacznego!
Sok z cytryny można zastąpić octem winnym lub spirytusowym, ewentualnie kwaskiem cytrynowym. Najlepiej nadają się buraczki ćwikłowe podłużne, lepiej smakują od tradycyjnych i nie są łykowate.![]()
Komentarze (8)