Buraczki z wiśniami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duże buraki ćwikłowe (naprawdę duże)

    2
  • dkg wiśni (mogą być mrożone)

    20
  • sok z jednej pomarańczy

    1
  • łyżka octu balsamicznego

    1
  • łyżki cukru

    1-2
  • szczypta, może dwie, soli

    1
  • Goździki całe Prymat

    2-3
  • łyżeczki mielonego cynamonu

    1/4
  • łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu

    1/4
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Troszkę inna sałatka z buraczków, możemy ją podać do obiadu albo jako dodatek do zimnych mięs.

Buraki szorujemy, gotujemy albo pieczemy w piekarniku do miękkości. Ja po ok. 40 min. sprawdzam nakłuwając wykałaczką. Ostudzone buraki obieramy ze skórki i specjalną łyżeczką wydrążamy kulki, wkładamy do miseczki i skrapiamy octem balsamicznym i odstawiamy na godzinkę. Potem przekładamy je do rondelka, dodajemy wydrylowane wiśnie, sok, cukier, goździki, pieprz i na malutkim ogniu dusimy 10-15 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w kilku łyżkach zimnej wody i wlewamy do buraczków, mieszamy, zagotowujemy. Doprawiamy odrobinką soli, tylko żeby podkreślić smak, i cynamonem. Można podawać na gorąco, ale i na zimno do pieczonych mięs i wędlin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dariusz33 21.03.2021 13:23
Bardzo ciekawa propozycja. Gratuluję:-)
Misia90 09.08.2011 13:26
fajne
Marysia 09.08.2011 13:10
fajne
Karolina69 09.08.2011 12:58
fajne
agnieszka214 16.04.2011 06:26
smaczne
Agnieszka_B 10.02.2011 14:35
Uwielbiam buraczki i uwielbiam wiśnie, ale takie połączenie. Hmm... koniecznie muszę wypróbować:)
eli_555 02.01.2011 23:01
pyszne połączenie
gusia1000 28.12.2010 00:39
Nie jadłam, ale warto zrobić.
SmacznaPyza 21.12.2010 09:30
polecam bo ten misz-masz był jak najbardziej udany!
Karolcia12 20.12.2010 22:39
takiego miszmasz jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat