Buraczki z papryką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    6 kg
  • cebula

    8 sztuk
  • papryka

    2 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    2 łyżki
  • ocet 10 %

    0,5 litra
  • woda

    2 szklanki
  • olej

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

buraki ugotować , ostudzić obrać ze skórki i potarkować na grubych oczkach
paprykę i cebulę obrać i pokroić w paski
2 szklanki wody zagotować z cukrem solą i octem. Do gotującej się zalewy wsypać pokrojoną cebulę i paprykę. Wszystko razem gotować jeszcze 5 minut.
ostudzić
zimną zalewę wlać do buraczków , dodać 2 szklanki oleju, dobrze wymieszać i odstawić na 1 godz. do przegryzienia
włożyć do słoików. Pasteryzować 10 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 12.10.2013 10:01
na pewno smakowite!!!
Jadwiga/Jaga85 03.10.2013 22:21
Jeśli buraczki i papryka to ja się piszę na to danie!
iwi 03.10.2013 17:37
Wyglądają smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat