Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki ćwikłowe
4 -
cebula
1 -
łyżki posiekanej natki pietruszki
2 -
łyżeczka cukru
1 -
łyżki octu balsamicznego
2 -
szczypta soli, odrobina mielonego pieprzu
do smaku:
Sposób przygotowania
Buraki wyszorować, upiec do miękkości w piekarniku (30-45 min. w zależności od wielkości), ostudzić, obrać ze skórki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne. Buraki i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, dodać cebulę i natkę. Ocet wymieszać z oliwą, dodać cukier, sól i pieprz, polać sałatkę. Dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przynajmniej 30 min.. Tak przygotowane buraczki można ułożyć ciasno w słoiczku i przechowywać kilka dni w lodówce.
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)