Buraczki z octem balsamico

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki ćwikłowe

    4
  • cebula

    1
  • łyżki posiekanej natki pietruszki

    2
  • łyżeczka cukru

    1
  • łyżki octu balsamicznego

    2
  • szczypta soli, odrobina mielonego pieprzu

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraczkowa jarzynka to przeważnie drobno starta \"paciaja\" na ciepło. Spróbujcie sałatki z buraczków z balsamico, są kwaśno-słodkie i pyszne.

Buraki wyszorować, upiec do miękkości w piekarniku (30-45 min. w zależności od wielkości), ostudzić, obrać ze skórki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne. Buraki i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, dodać cebulę i natkę. Ocet wymieszać z oliwą, dodać cukier, sól i pieprz, polać sałatkę. Dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przynajmniej 30 min.. Tak przygotowane buraczki można ułożyć ciasno w słoiczku i przechowywać kilka dni w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BozenA 28.05.2012 10:31
mmm
BozenA 28.05.2012 10:31
mmm
aleksa123 01.03.2012 18:13
super
Agnik 03.12.2011 17:56
dobre
Misia90 07.08.2011 02:53
fajne
Marysia 07.08.2011 02:22
fajne
Karolina69 07.08.2011 02:10
fajne
Grażyna13 12.02.2011 17:11
to cos dla mnie :)
wiktor188 16.01.2011 21:01
Pycha
kasiurek 02.11.2010 08:49
u mnie w domu uwielbiaja buraczki, zrobie wg twojego przepisu;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat