Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki z kapustą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

buraki 4 kg
kapusta biała 4 kg
cebula 1kg

Zalewa

ocet 0,5 l
woda 0,5 l
cukier 2 szklanki
sól 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki z kapustą

Buraczki gotujemy do miękkości, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę dzielimy na mniejsze części i szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Składniki na zalewę zagotowujemy i dodajemy do buraków, odstawiamy na 2 godziny aby się przegryzło. Po tym czasie buraki zagotowujemy i gorące przekładamy do umytych słoików. Słoiki wkładamy do garnka wyścielonego bawełnianą ściereczką, wlewamy wodę i gotujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody. Wyjmujemy słoiki i odwracamy do góry dnem. Słoiki zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JulkaTomeczek 09.10.2014 08:31
Buraczki z czerwoną kapustą też będą smaczne. My te buraczki uwielbiamy
Maria 70 05.10.2014 12:50
Ciekawa kompozycja.
pajbek 05.10.2014 11:00
Fajna propozycja :-)
Edith85 05.10.2014 10:40
A może by tak z czerwonej kapusty zrobić? Zalega ki kilka glowek... Spróbuję :)
pestka 05.10.2014 10:35
ciekawa propozycja
noninka77 05.10.2014 09:43
Buraczki z papryką robiłam ale z kapustką pierwsze słyszę :) Bardzo fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak