Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki tarte na ciepło

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 3-4 średnie
masło 30-50 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
pomarańcza 1 duża

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki tarte na ciepło

Buraki wyszorować, włożyć do rękawa foliowego, dolać łyżkę wody, zabezpieczyć drucikami brzegi worka. Upiec do miękkości w gorącym piekarniku - pozostawić do ostygnięcia. Chłodne buraki obrać i wetrzeć na dużych oczkach tarki.
Na patelni stopić masło, dodać nieco soli i pieprzu, wycisnąć sik z pomarańczy i ogrzewać, aż całość się zredukuje. Dodać utarte buraki, dokładnie wymieszać i ew. przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kilka minut podgrzewać stale mieszając.
Podawać jako dodatek do ryby lub mięsa wieprzowego np. kotletów mielonych lub duszonych bitek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:18
http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
Ewa Wojtaszko 03.12.2015 12:47
bardzo lubię :)
IZABELA29 02.12.2015 11:54
takie lubi e
Futka 02.12.2015 10:12
Pysznosći! Uwielbiam tak przygotowane buraczki :)
Mniam 02.12.2015 09:48
Uwielbiam takie buraczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak