Buraczki tarte do zupy albo zupę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraczki

    3 kg
  • sól

    3 łyżeczki
  • cukier

    150 gram
  • pieprz mielony

    1 łyżeczka
  • ocet 10 %

    150 ml
  • olej

    80 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bardzo prosto się je robi.

1. Buraki wkładamy do garnka w łupinach i gotujemy do miękkości .

2. Przekładamy gorące do chłodnej wody i obieramy szybko bo parzy ( Obieram je w rękawiczkach bo można paluchy strasznie wybrudzić)

3. Buraki kroje na 4 części a potem ścieram na tarce o grubych oczkach albo maszynka i sito o grubych oczkach .

4. Do miski wkładam starkowane buraki , dodaje sól cukier pieprz ocet i olej , mieszam składniki.

5. Przekładam buraczki w słoiki i pasteryzuje je koło 15 minut od chwili zagotowania .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat