Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki nadziewane sałatką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 6 szt (średniej wielkości)
ziemniaki 2 małe
cebula czerwona
jabłko kwaśne
por (biała część) 1/2
ząbek czosnku
ocet winny 1 łyżka
kwaśna śmietana 4 łyżki
majonez 2 łyżki
sok z cytryny
cukier szczypta
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki nadziewane sałatką

Buraki wyszorować , ugotować do miękkości we wrzątku , ew. zawiń w folię i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. / polecam /.
Miękkie buraki wyjmij , przestudź , a następnie obierz z łupinek . Kiedy zupełnie wystygną , przekrój je wzdłuż na pół. Wydrąż środki , pozostawiając grubą warstwę miąższu przy brzegach.
Ziemniaki obierz , gotuj ok. 20 min. w posolonej wodzie . Odcedź , odłóż do wystudzenia .
Cebulę obierz , posiekaj. Wydrążone środki buraków pokrój. Jabłko umyj , rozetnij , usuń gniazdo nasienne , a miąższ wraz ze skórką potnij w drobną kostkę . Skrop sokiem z cytryny.
Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj . Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę , octem winnym.
Polej śmietaną i majonezem , przemieszaj .Tak przygotowaną sałatkę nałóż do wydrążonych buraczków. Udekoruj ( np. koperkiem oraz plastrami limonkę i cytryny ).
Podawaj z bagietką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wioleczka83 21.11.2014 21:46
super przepis
IlonaAlbertos 21.11.2014 20:32
Ciekawy pomysł.
Ada-Gaba 21.11.2014 20:24
fajny pomysł, rewelacyjnie podane
wwwiolka 21.11.2014 17:52
Bardzo fajny przepis.
Christopher 21.11.2014 17:03
Ciekawy przepis.
Megg 21.11.2014 17:02
świetna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak