Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki nadziewane sałatką
Miękkie buraki wyjmij , przestudź , a następnie obierz z łupinek . Kiedy zupełnie wystygną , przekrój je wzdłuż na pół. Wydrąż środki , pozostawiając grubą warstwę miąższu przy brzegach.
Ziemniaki obierz , gotuj ok. 20 min. w posolonej wodzie . Odcedź , odłóż do wystudzenia .
Cebulę obierz , posiekaj. Wydrążone środki buraków pokrój. Jabłko umyj , rozetnij , usuń gniazdo nasienne , a miąższ wraz ze skórką potnij w drobną kostkę . Skrop sokiem z cytryny.
Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj . Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę , octem winnym.
Polej śmietaną i majonezem , przemieszaj .Tak przygotowaną sałatkę nałóż do wydrążonych buraczków. Udekoruj ( np. koperkiem oraz plastrami limonkę i cytryny ).
Podawaj z bagietką.