Buraczki na zimę do słoików

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 3 kg buraków

  • papryki czerwone

    4
  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżka Sól

  • 1 szklanka wody

  • ocet 10 %

    0,5 szklanki
  • olej

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Buraczki na zimę do słoików foto
Buraki myjemy, nie obierane gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy.
Krok 2 - Buraczki na zimę do słoików foto
Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, to samo robimy z cebulą i papryką. Wszystko dodajemy do buraków.
Krok 3 - Buraczki na zimę do słoików foto
Gotujemy zalewę: 1 szklankę wody , 1/2 szklankę octu 10 % , łyżeczkę soli , olej , i szklankę cukru. Zalewamy buraki.
Krok 4 - Buraczki na zimę do słoików foto
Wkładamy sałatkę do słoików i pasteryzujemy ok 20 min.
Krok 5 - Buraczki na zimę do słoików foto
Po wyjęciu z wody odkręcamy nakrętką do dołu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Elianna Kucharzewska 02.08.2019 23:03
BURACZKI PYSZNOŚCI. ROBIĘ JE DRUGI RAZ. SĄ REWELACYJNE
Doradca Smaku 07.08.2019 08:44
Super. Cieszę się, że przepis się sprawdził i go polecasz :)
monika141 21.09.2013 16:49
ja też robię podobne i bardzo je lubię
wyattearp 19.09.2013 10:19
też takie robię na zimę super
Kuchenka 17.09.2013 14:53
też dzisiaj robiłam buraczki
David 17.09.2013 14:24
do obiadu idealne
Jadwiga/Jaga85 17.09.2013 14:20
Rabie podobne. Pyszne.
Bernadeta1 17.09.2013 14:10
smaczne taki buraczki, zawsze robię bardzo dużo na zimę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat