Buraczki marynowane w całości

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    2 kg
  • woda

    3 szklanki
  • ocet

    1 szklanka
  • cukier

    0,5 szklanki
  • sól

    1 łyżka
  • kminek Prymat

    1 opakowanie
  • czosnek

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Buraczki marynowane w całości foto
Małe buraczki należy dokładnie umyć i ugotować w całości. Po ugotowaniu odcedzić , wystudzić i obrać.
Wodę na zalewę gotuję, następnie dodaję ocet, sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszam do rozpuszczenia się składników
Krok 2 - Buraczki marynowane w całości foto
Do starannie umytych i wyparzonych słoików wkładam czosnek ( 1-2 ząbki pokrojone na cząstki ) i kminek ( pół łyżeczki) ale do części, i oczywiście buraczki, dość ciasno.
Krok 3 - Buraczki marynowane w całości foto
Zalewam goracą zalewą, zakręcam i pasteryzuję, od zagotowania 20 minut. (Buraki z kminkiem wykorzystuję do ugotowania barszczu)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 22.09.2012 15:11
napewno pyszne
eliza135 19.09.2012 09:07
właśnie je mam zamiar robić
-Natka- 18.09.2012 12:54
uwielbiam takie buraczki! Twoje wyglądają niezwykle smakowicie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat