Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki do słoika

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 10 kg
olej 250 ml
ocet 200 ml
cukier 250 g
sól 1/5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki do słoika

Buraczki dokładnie myjemy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą (tak aby wszystkie buraki były przykryte). Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przyprawiamy olejem, octem, cukrem i solą. Wszystko mieszamy, aż cukier i sól się rozpuszczą. Buraczki przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy ok. 25 minut. Wyjmujemy słoiki z garnka i stawiamy do góry dnem. Przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 12.08.2013 03:04
na zimę idealne,już nawet ich kolor potrafi wówczas poprawić humor
IwonaKa 17.06.2013 10:25
tez robię podobnie,pycha
Katarzyna59 13.06.2013 07:24
bardzo smaczne
dianix 26.04.2013 20:09
tez robię na zimę
ONY_za_kare 25.04.2013 11:36
domowe przetwory górą !
Ewelina38 08.02.2013 11:44
warto poświęcić trochę czasu i je zrobić, potem mamy szybki i smaczny dodatek do obiadku :)
olkaaa 12.12.2012 10:42
bardzo przydatne na zimę
Goya 11.12.2012 13:36
super
jasiek 11.12.2012 12:18
super na zimę, jak znalaz
Botwinka 11.12.2012 12:03
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak