Buraczki czerwone z papryką ( słoik)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    6 kg
  • papryka czerwona

    5 sztuk
  • cebula biała

    6 sztuk
  • ocet

    1 szklanka
  • cukier

    1/2 kg
  • sól do smaku

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki gotujemy do miękkości. Wylewamy wodę z gotowania, a następnie zalewamy zimną .
Studzimy w ten sposób buraki i pozwalamy aby skóra szybciej odeszła od buraków.
Obrane i wystudzone buraki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Na tej samej tarce ścieramy cebule .
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostke lub cienkie paski.
Ocet z cukrem i solą gotujemy.

Buraki łączymy z cebulą i papryką .
Dodajemy zagotowaną lekko przestudzoną zalewe i dokładnie mieszamy.
Nakładamy do słoików i zakręcamy.
Pasteryzujemy 25 minut.
Obracamy dnem do góry.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
natalia.doradca 11.11.2013 19:08
Uwielbiam buraczki pyszności:)
babcia 30.09.2012 17:35
pyszne są
babcia 30.09.2012 17:35
pyszne są
goofy9 03.09.2012 22:32
oooo robię identyczne
Habibi 31.08.2012 08:54
Moja mama robi tę sałatkę od 30 lat, a ja przepis nieco przerobiłam i od wielu lat dodaję też cukinię lub kabaczki/patisony ... zależy co mam pod ręką. Uwielbiamy tę sałatkę.
Wacław 28.08.2012 10:40
sa pyszne,też takie zaprawiam
Anna169Hosz 17.08.2012 00:47
Na pewno skorzystam z tego przepisu- dziękuję.
caralajna 16.08.2012 09:28
ciekawe połączenie, na pewno smaczne
IZABELA29 15.08.2012 21:50
u mnie mama jeszcze w tamtym roku ja robiła teraz ,gdy jej juz nie ma ja ją zaczęłam robić .Dzieciom smakowały u babci to musiałam im zrobić ...
misia53 15.08.2012 18:16
też taką robiłam , u mnie ją lubią

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat