Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki czerwone
6 kg -
papryka czerwona
5 sztuk -
cebula biała
6 sztuk -
ocet
1 szklanka -
cukier
1/2 kg -
sól do smaku
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Buraczki czerwone z papryką ( słoik)
Studzimy w ten sposób buraki i pozwalamy aby skóra szybciej odeszła od buraków.
Obrane i wystudzone buraki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Na tej samej tarce ścieramy cebule .
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostke lub cienkie paski.
Ocet z cukrem i solą gotujemy.
Buraki łączymy z cebulą i papryką .
Dodajemy zagotowaną lekko przestudzoną zalewe i dokładnie mieszamy.
Nakładamy do słoików i zakręcamy.
Pasteryzujemy 25 minut.
Obracamy dnem do góry.
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)