Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki cytrynowe na słodko-kwaśno

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 5 kg
cytryny 1 kg
cukier kryształ 2 szkl.
sól do smaku
olej roślinny

Porada

Buraczki na słodko-kwaśno są smacznym dodatkiem do obiadu, potraw z grilla oraz jako składnik zimnego bufetu.

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki cytrynowe na słodko-kwaśno

Buraczki wybrać możliwie podobnej wielkości, wyszorować dokładnie, wypłukać i odsączyć - włożyć porcjami do woreczków do pieczenia, dolać po 50 ml wody, szczelnie zamknąć dołączonymi do woreczków drucikami.
Gotowe woreczki umieścić na blaszkach do pieczenia ciast i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić termostat na 170*C i pięć do miękkości.
Pozostawić do ostygnięcia, obrać że skórek i zetrzeć na dużych oczkach tarki w grube wiórki albo na szatkownicy w paseczki.

Buraczki umieścić w dużej misce, połać olejem i posolić do smaku.
Z wyszorowanych 1-2 cytryn zetrzeć skórkę.
Ze wszystkich cytryn wyciągnąć sok i zanotować z cukrem oraz stratą skórką, aż do rozpuszczenia - w ostateczności można dolać nieco wody. Gorącym syropem zaparzyć buraczki i dokładnie wymieszać.

Buraki wstawić do lodówki na całą noc, a po schłodzeniu spróbować i ew. posolić lub dodatkowo zakwasić.

Tak przygotowanymi buraczkami napełnić półlitrowe słoiki i zapasteryzować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Spoko 28.08.2015 11:10
Moje ulubione buraczki :-}

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak