Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczany zakwas

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 4 szt
ząbki czosnku 3-4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarenka
woda letnia 1 litr
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczany zakwas

1. Buraczki czerwone i czosnek obrać. Buraczki pokroić w plasterki, zaś czosnek zgnieść za pomocą noża.
2. Buraczki wraz z czosnkiem i przyprawami wrzucić do słoika (ziela angielskie, liście laurowe, pieprz). Wodę wymieszać ze solą, zalać buraczki. Słoik zawiązać gazą i pozostawić na ok tydzień w ciepłym miejscu.
3. Po upływie ok tygodnia, gdy zakwas będzie ukiszony, przelać go przez gazę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 16.01.2015 11:58
barszczyk na takim zakwasie, polecam!
smakołyk 13.01.2015 00:04
Bardzo łatwy przepis :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak