Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz

5.0
(35)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 2 - 2,5 kg
woda 2 l
sól 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
czosnek 4 ząbki
ziele angielskie 12 ziarenek

Porada

Buraczany zaczyn nadaje się świetnie na wszelakie barszcze czerwony :)

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz

Kroki postępowania

1
Buraki obieramy, kroimy w plasterki (ja wybieram buraki podłużne, mają one bardzo ładny kolorek i są soczyste),przekładamy do garnka.
Krok 1 - Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz  foto
2
Zalewamy buraki wodą i dodajemy sól, gotujemy na małym ogniu 15 minut, przy końcu gotowania dodajemy cytrynę, wyłączamy grzanie.
Krok 2 - Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz  foto
3
Do litrowych słoików wkładamy po ząbku czosnku (można pokroić na połówki) liściu laurowym i 3 ziarenkach ziela angielskiego.
Krok 3 - Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz  foto
4
Do słoików wkładamy podgotowane buraki i zalewamy zaczynem. Zakręcamy na gorąco. Można pasteryzować 3-4 minuty, odwracamy dnem do góry i pozostawiamy do wystygnięcia.
Krok 4 - Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 09.11.2014 12:00
Również zjadam te buraczki, lubię dodawać je do sałatki śledziowej :)
Habibi 09.11.2014 11:56
Również robię zakwas buraczany i bardzo lubię się napić takiego zimnego i pochrupać buraczki odcedzone z niego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak