Buraczane mini-burgery z paprykowymi bułeczkami

Buraczane mini-burgery z paprykowymi bułeczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zielona sałata

    według uznania
  • buraki czerwone

    3 szt ( duże )
  • kasza jaglana

    0,33 szklanki
  • cebula

    1 szt
  • siemię lniane

    1 łyżka ( zmielone )
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • bułka

    6 szt
  • ogórek zielony

    1/2 szt
  • rzodkiewka

    3 szt
  • rzeżucha

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną cebulę na złoty kolor. Kaszę jaglaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odcedzamy. Buraki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy a następnie ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ( kaszę, cebulę, buraki, zmielone siemię lniane i paprykę z solą i pieprzem ).

Formujemy malutkie burgery i smażymy na odrobinie tłuszczu z obu stron. Odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Rzodkiewki myjemy i kroimy w cienkie plasterki a ogórek w długie wąskie paski. Bułeczki paprykowe kroimy na pół i układamy na każdej kotlecika buraczanego z sałatą roszponką ( lub inną ulubioną ) na to układamy plasterek ogórka i rzodkiewki. Zamykamy burgery górą bułeczki i dekorujemy rzeżuchą.
Jolanta40
Do burgerów wykorzystałam paprykowe bułeczki z czarnuszką. Przepis na nie znajduje się w bazie moich przepisów na portalu Doradca Smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

13.03.2018 16:36
Pyszna i zdrowa propozycja, chociaż ja wolę standardowe. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat