Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczane burgery

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki czerwone 500 g
kasza jaglana 200 g
cebula 2 szt
słonecznik łuskany 7 łyżek
sezam 4 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka
olej rzepakowy 75 ml
mąka żytnia pełnoziarnista 50 g
czosnek 2 ząbki
imbir starty 2 łyżeczki
kolendra mielona 2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Porada

Jeżeli w trakcie formowania masa będzie zbyt rzadka- dodać więcej mąki. Burgery można również piec w piekarniku (30-40 min; 200 ºC, na papierze do pieczenia wysmarowanym tłuszcze) lub grillować.

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczane burgery

Kroki postępowania

1
Buraki wymyć, każdy owinąć w folię aluminiową, upiec przez 1 godz. w temp. 200ºC.
Cebulę pokroić- podsmażyć.
Kaszę ugotować do miękkości- ostudzić.
Słonecznik i sezam podprażyć na suchej patelni.
Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie składniki włożyć do miski (czosnek przecisnąć).
Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Krok 1 - Buraczane burgery foto
2
Z masy uformować ok. 16 płaskich burgerów.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do zrumienienia.
Krok 2 - Buraczane burgery foto
3
Serwować jako danie obiadowe ( do ryżu czy ziemniaków) lub podawać w bułce, z dowolnymi dodatkami ( majonez, ketchup, ogórek sałata itp).
Smacznego!
Krok 3 - Buraczane burgery foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 27.06.2016 12:02
pomysłowe ;)
Ewelina1991 27.06.2016 09:34
ciekawy przepis!!
Madzai 27.06.2016 09:03
Wow coś innego :)
Anna169Hosz 27.06.2016 06:18
Interesująca kompozycja smakowa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak