Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bunia robi faworki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej do smażenia 1 szkl
ciasto francuskie 1 szt
cukier brązowy 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Bunia robi faworki

Ciasto rozwinąć ( jeśli było przechowywane w zamrażalniku wyjąć wcześniej i poczekać aż rozmarznie .Pokroić na paski szerokości 1,5 cm , a potem te paski na kawałki długości ok. 8-10 cm czyli na pół . W środku każdego kawałka zrobić nacięcie . Jeden róg kawałka ciasta przełożyć przez nacięcie i wyciągnąć z drugiej strony robiąc tak jak by pętelkę ( trudno to wyjaśnić komuś kto nie widział faworków ale jak się już raz je zobaczy to wiadomo o co chodzi ) .Zrobić podobnie ze wszystkimi kawałkami . Z jednego gotowego ciasta wychodzi ok.24 sztuk faworków.
Rozgrzać w małym garnuszku olej ( w małym żeby nie marnować ) i na gorący wrzucać po 2 kawałki ciasta . Smażyć obracając w trakcie aż się zrobić złote ( 2 widelcami ) .
Wyjmować na papierowe ręczniki kuchenne . Posypać cukrem trzcinowym na gorąco ( cukier trzcinowy bo nie przepadam za cukrem pudrem ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ika1 05.08.2012 22:20
takich jeszcze nie jadłam...odpisałam przepis;)
Konczi 29.07.2012 17:51
:) i teraz muszę zrobić faworki !!! wyglądają mega apetycznie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak