Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bunia piecze kacze piersi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś kaczki 2 sztuki
olej roślinny 3 łyżki
majeranek 3 łyżki
miód 2 łyżeczki
sos teryiaki 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól 1 szczypta do smaku
pieprz mielony 1/2 łyżeczki
rozmaryn świeży 2 gałązki
jabłka 2 sztuki
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bunia piecze kacze piersi

Kroki postępowania

1
Wymieszać 3 łyżki oleju z sosem Teryiaki , miodem , majerankiem, papryką , pieprzem , solą .
Krok 1 - Bunia piecze kacze piersi foto
2
Umyć i osuszyć piersi . Naciąć skórę w krateczkę . Natrzeć piersi z kaczki wcierając dobrze marynatę w mięso. Ułożyć w zamykanym pojemniku i zostawić na noc w lodówce .
Krok 2 - Bunia piecze kacze piersi foto
3
Na rozgrzaną patelnię ceramiczną lub teflonową położyć skórą do dołu piersi i obrumienić . Przełożyć na drugą stronę i też zarumienić . Przełożyć piersi do naczynia Tuppeware ( lub innego szczelnego naczynia do pieczenia mięs ) .
Krok 3 - Bunia piecze kacze piersi foto
4
Na patelnię po podsmażaniu mięsa wlać 1/2 szklanki wody i zagotować ją . Płyn przelać na piersi kacze .Dołożyć gałązki rozmarynu i masło .
Krok 4 - Bunia piecze kacze piersi foto
5
Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Do gorącego wstawić dokładnie przykryte naczynie z mięsem . Piec 15 minut . Zmniejszyć temperaturę do 160 * C i piec 15 minut .
Jabłka przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne . Dorzucić do mięsa . Znów podnieść temperaturę do 180 * C i piec jeszcze 30 minut .
Krok 5 - Bunia piecze kacze piersi foto
6
Wyjąć naczynie z piekarnika - odkryć i niech chwilę odparowuje . Piersi z kaczki ułożyć na desce i pokroić w ukośne plastry .
Doprawić do smaku sos octem balsamicznym .
Podawać obłożone upieczonymi kawałkami jabłek .
Krok 6 - Bunia piecze kacze piersi foto
7
Nie mogę zrozumieć czemu kaczki raz są na rynku raz znikają . Szczęśliwi posiadacze własnego drobiu nie muszą na nie polować . Śmieszne , że dawno temu w ,,kartkowych" czasach kupowałam i piekłam więcej kaczek niż teraz .No ale dość dywagacji na temat dostępności kaczek na rynku . Upolowałam kacze piersi i mamy dziś obiadek . Przy okazji testuję nowe naczynie Tuppeware .
Krok 7 - Bunia piecze kacze piersi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 06.11.2013 09:53
Aannka82 - w naczyniu piecze się dobrze , ale gdybym miała powiedzieć , że jakąś specjalną różnicę między nim , a np. szkłem żaroodpornym widzę to bym skłamała.
Mniam 06.11.2013 08:43
Bardzo lubię kacze mięso. Pysznie przyrządzone :)
aginaa 06.11.2013 07:28
kaczuszke to bym zjadla
Aannkaa82 05.11.2013 22:24
Buniu kaczuszka wygląda rewelacyjnie :) W moich okolicach kaczki zazwyczaj są niestety w całosci :(. Cekawa jestem jak sprawdziło się naczynie bo swego czasu miałam na niego straszną ochote :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak