Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buni ,,podchody " do pęczaku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczony kurczak 1/4 sztuki
pęczak 3/4 szklanki
bulion drobiowy 2 kostki
cebula 2 sztuki
pieczarki 20 sztuk małych
koperek 1/3 szklanki pokrojonego
olej roślinny 2 łyżki
masło 2 łyżki
pieprz mielony 1 do smaku
przyprawa gyros 1 szczypta do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Buni ,,podchody " do pęczaku

Pęczak wypłukać kilkukrotnie w letniej wodzie i ugotować w 1,5 litra wody z kostkami bulionowymi. Odcedzić .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na rumiano całe pieczarki ( umyte i osuszone ). Gdy są rumiane dodać masło, lekko posolić i dorzucić cebulę. Smażyć dalej do momentu gdy cebula będzie złota.
Zmieszać kaszę z pieczarkami , cebulą ( razem z tłuszczem z patelni ), rozdrobnionym kurczakiem , koprem .
Dusić mieszając .Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą Gyros.
Podpowiadam ,że do tego dania można wykorzystać pokruszone mięso jakie nam zostaje przy krojeniu pieczonego kurczaka ( lub kurczaka z rożna ) .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 03.11.2013 20:00
napewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak