"Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna

    500 g
  • mleko

    3/4 szklanki
  • jajo

    1 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    25 g
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka

Na wierzch

  • łopatka bez kości

    400 g
  • jajo

    1 szt
  • mleko

    1 łyżka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
Drożdże zasypać cukrem i poczekać, aż się rozpuszczą.
Krok 2 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
Następnie dolać kilka łyżek ciepłego mleka i dodać tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odczekać kwadrans.
Krok 3 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 70 min. w nasłonecznionym miejscu.
Krok 4 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
W tym czasie przygotować farsz. Mięso usmażyć z przyprawami na oliwie, następnie z mielić, kukurydzę odcedzić.
Krok 5 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
Gotowe ciasto podzielić na równe części (u mnie 8 szt dość sporych bułeczek).
Krok 6 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnąć, nałożyć mięso i kukurydzę i uformować bułkę.
Krok 7 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
Nafaszerowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na kwadrans.
Krok 8 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem.
Krok 9 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 min.
SMACZNEGO!
Malinka
Bułki najlepiej smakują na ciepło, u mnie z dodatkiem sosu bazyliowego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 16.05.2015 09:58
Częstuję się jedną . Dziękuję :)))
darmiona 14.05.2015 20:51
To by mojemu mężowi smakowało:-)
Mniam 14.05.2015 11:52
Wyglądają bardzo apetycznie! Porywam :)
Alex_M 14.05.2015 11:03
bardzo fajne!
agnieszka214 14.05.2015 09:50
fantastyczny pomysł już trafia do mojej ksiegi
barbara11561 14.05.2015 09:38
bardzo smaczne i pożywne bułeczki:)
fotoviderek 14.05.2015 09:35
Przekąska rewelacja :)
Aleksandra/Olcia 14.05.2015 09:32
apetyczne buły
Benita 14.05.2015 09:19
Idealne na drugie śniadanko
kloruś 14.05.2015 09:13
chętnie bym skosztowała!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat