Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :)

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 500 g
mleko 3/4 szklanki
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
drożdże świeże 25 g
oliwa 2-3 łyżki
cukier 1 łyżeczka

Na wierzch

łopatka bez kości 400 g
jajko 1 szt
mleko 1 łyżka
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
majeranek do smaku
pieprz do smaku

Porada

Bułki najlepiej smakują na ciepło, u mnie z dodatkiem sosu bazyliowego :)

Przepis i sposób przygotowania na: "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :)

Kroki postępowania

1
Drożdże zasypać cukrem i poczekać, aż się rozpuszczą.
Krok 1 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
2
Następnie dolać kilka łyżek ciepłego mleka i dodać tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odczekać kwadrans.
Krok 2 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
3
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 70 min. w nasłonecznionym miejscu.
Krok 3 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
4
W tym czasie przygotować farsz. Mięso usmażyć z przyprawami na oliwie, następnie z mielić, kukurydzę odcedzić.
Krok 4 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
5
Gotowe ciasto podzielić na równe części (u mnie 8 szt dość sporych bułeczek).
Krok 5 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
6
Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnąć, nałożyć mięso i kukurydzę i uformować bułkę.
Krok 6 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
7
Nafaszerowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na kwadrans.
Krok 7 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
8
Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem.
Krok 8 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto
9
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 min.
SMACZNEGO!
Krok 9 - "Buły" z mięsem i kukurydzą, czyli fajna przekąska na ciepło :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 16.05.2015 09:58
Częstuję się jedną . Dziękuję :)))
darmiona 14.05.2015 20:51
To by mojemu mężowi smakowało:-)
Mniam 14.05.2015 11:52
Wyglądają bardzo apetycznie! Porywam :)
Alex_M 14.05.2015 11:03
bardzo fajne!
agnieszka214 14.05.2015 09:50
fantastyczny pomysł już trafia do mojej ksiegi
barbara11561 14.05.2015 09:38
bardzo smaczne i pożywne bułeczki:)
fotoviderek 14.05.2015 09:35
Przekąska rewelacja :)
Aleksandra/Olcia 14.05.2015 09:32
apetyczne buły
Benita 14.05.2015 09:19
Idealne na drugie śniadanko
kloruś 14.05.2015 09:13
chętnie bym skosztowała!
Futka 14.05.2015 08:42
Świetne, pożywne i bardzo smakowite buły :D
bietka 14.05.2015 08:12
mniam to ja poproszę jedną :)
Krzysztof15 14.05.2015 07:47
ciekawy przepis
Krystyna32 14.05.2015 06:13
wyglądają pysznie
Stenka 13.05.2015 22:27
ciekawy pomysł na połączenie składników
Skotka 13.05.2015 22:11
Muszą być pyszne:)
Piter 31 13.05.2015 21:49
Świetne buły.
Sroczka 13.05.2015 21:47
Pysznie wygląda, zjadłabym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak