Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buły z kapustą i kminkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
mleko szklanka
drożdże 30 g
jajko 3
żółtko jajek 2
kminek
kapusta kiszona ok. 30 dag
cebula

Przepis i sposób przygotowania na: Buły z kapustą i kminkiem

Kroki postępowania

1
Kapustę zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. pół godz. Cebulę obrać i podsmażyć. Dodać do odciśniętej kapusty (można ją wcześniej posiekać). Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Mleko zagotować i odstawić, by trochę ostygło. Drożdże rozpuścić z łyżką cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawić na ok. 15 min.
Szklankę mąki połączyć z resztą ciepłego mleka i wymieszać. 2 jajka i 2 żółtka rozkłócić i dodać do mąki razem z drożdżami. Dosypując resztę mąki, wyrabiać ciasto. Gotowe odstawić pod przykryciem na pół godz.
Krok 1 - Buły z kapustą i kminkiem foto
2
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować okrągłe placki wielkości dłoni. W środek każdego wkładać łyżką farsz z kapusty. Zlepiać w kuleczki i układać na papierze pieczeniowym na blasze. Ostatnim rozmąconym jajkiem smarować bułki i posypać ich wierzch kminkiem. Odstawić na kolejne pół godz.
Krok 2 - Buły z kapustą i kminkiem foto
3
Piec na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) ok. 30 min w 180 stopniach.
Krok 3 - Buły z kapustą i kminkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 01.01.2013 22:32
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak