Przepis i sposób przygotowania na: Bułki żytnie z pestkami dyni i słonecznikiem
Kroki postępowania
Pokruszone drożdże wymieszać w miseczce razem z 5 łyżkami ciepłej wody, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
W misce połączyć mąki, siemienie lniane, masło, 1 jajko, mleko, wodę, sól i pestki dyni. Składniki wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto chwilkę ugnieść i podzielić na części (podanych składników wystarczy na ok. 8 bułek, zależy jakie duże chcemy je zrobić). Uformować kształt bułeczek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypać słonecznikiem.