Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki żytnie na słodko

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki:

mąka żytnia 3 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
woda 1,5 szklanki
drożdże 3 dkg
oliwa 3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
miód 2 łyżki
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki żytnie na słodko

Kroki postępowania

1
Drożdże rozrobić z wodą. Do dużej miski dać obie mąki, drożdże, miód, sól oraz oliwę.
Krok 1 - Bułki żytnie na słodko foto
2
Dokładnie wyrobić ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodać mąki, ciasto nie może być rzadkie.
Krok 2 - Bułki żytnie na słodko foto
3
Odstawić na ok. 1,5 godziny pod przykryciem aby wyrosło.
Krok 3 - Bułki żytnie na słodko foto
4
Gdy ciasto wyrośnie formować bułki i kłaść je na wytłuszczonej i wysypanej mąką blasze, a następnie ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Krok 4 - Bułki żytnie na słodko foto
5

Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 30 minut.

Krok 5 - Bułki żytnie na słodko foto
6
Gdy są rumiane wyjąc je i schłodzić. Najlepsze są z samym masłem lub na słodko.
Krok 6 - Bułki żytnie na słodko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 07.08.2013 10:17
super buleczki :)
Poison1988 04.08.2013 11:05
takie domowe buły są świetne! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak