Bułki żurawinowo - dyniowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suszonej żurawiny

    50 g
  • dyni ( startej na grubych oczk

    100 g
  • mąki pszennej typ 500

    350 g
  • świeżyć drożdży

    30 g
  • soli

    1 łyżeczka
  • cukru

    1 łyżka
  • letniego mleka 3,2%

    100 ml
  • letniej wody

    100 ml
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki żurawinowo - dyniowe foto
Drożdże wrzucić do miski, zasypać cukrem i ucierać aż będą płynne. Następnie wlać letnie mleko i wodę oraz olej. Mąkę przemieszać z solą, wsypać do miski, dodać startą dynię i żurawinę i wyrobić ciasto. Miskę z wyrobionym i oprószonym mąką ciastem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułki żurawinowo - dyniowe foto
Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrobić i podzielić na 8 kawałków. Formować kulki, które kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można zrobić nożem rowek przez środek każdej kulki i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 3 - Bułki żurawinowo - dyniowe foto
Wyrośnięte bułki piec 30 minut w 190 stopniach. Upieczone bułki przestudzić.
Krok 4 - Bułki żurawinowo - dyniowe foto
Takie bułki najlepiej smakują z domowym masłem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat