Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki żurawinowo - dyniowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszonej żurawiny 50 g
dyni ( startej na grubych oczk 100 g
mąki pszennej typ 500 350 g
świeżyć drożdży 30 g
soli 1 łyżeczka
cukru 1 łyżka
letniego mleka 3,2% 100 ml
letniej wody 100 ml
olej rzepakowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki żurawinowo - dyniowe

Kroki postępowania

1
Drożdże wrzucić do miski, zasypać cukrem i ucierać aż będą płynne. Następnie wlać letnie mleko i wodę oraz olej. Mąkę przemieszać z solą, wsypać do miski, dodać startą dynię i żurawinę i wyrobić ciasto. Miskę z wyrobionym i oprószonym mąką ciastem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułki żurawinowo - dyniowe foto
2
Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrobić i podzielić na 8 kawałków. Formować kulki, które kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można zrobić nożem rowek przez środek każdej kulki i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułki żurawinowo - dyniowe foto
3
Wyrośnięte bułki piec 30 minut w 190 stopniach. Upieczone bułki przestudzić.
Krok 3 - Bułki żurawinowo - dyniowe foto
4
Takie bułki najlepiej smakują z domowym masłem.
Krok 4 - Bułki żurawinowo - dyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak