Bułki zapiekane z cukinią i serem

Bułki zapiekane z cukinią i serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułka

    kajzerka 2 sztuki
  • cukinia żółta

    25 dkg
  • cebula

    1 średnia sztuka
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • czosnek granulowany

    1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • Ajwar

    łagodny 2 czubate łyżeczki
  • żółty ser

    10 dkg
  • masło

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki zapiekane z cukinią i serem foto
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Krok 2 - Bułki zapiekane z cukinią i serem foto
Dodać do niej tartą cukinię, trochę soli i pieprzu, czosnek i paprykę. Smażyć na średnim ogniu często mieszając, aż cukinia zmięknie.
Krok 3 - Bułki zapiekane z cukinią i serem foto
Dodać ajvar, wymieszać, jeszcze chwilę podsmażać.
Krok 4 - Bułki zapiekane z cukinią i serem foto
Bułki przekroić na pół. Każdą połówkę bułki lekko w środku wydrążyć, posmarować masłem.
Krok 5 - Bułki zapiekane z cukinią i serem foto
Do bułek nałożyć cukiniowy farsz. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ułożyć na bułkach.
Krok 6 - Bułki zapiekane z cukinią i serem foto
Bułeczki zapiekać w 200 stopniach przez ok. 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IgraszkiLosu

06.07.2017 10:38
pyszne i ciekawe danie <3

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat