Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z zielonym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1/2 kg
drodże, 40 g
mleko 100 ml
woda letnia 100 ml
cukier 1 szczypta
sól do smaku
olej rzepakowy 4 łyżki
jajko 1 szt

farsz

szpinak świeży 1 durszlak
rukola 1 durszlak
groszek zielony 200 g
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
ser żółty 200 g
ser mozarella 100 g
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z zielonym

Kroki postępowania

1
Wodę wymieszać z mlekiem i odrobiną cukru. Rozpuścić w niej drożdże. Dodać rozbełtane jajko, 2 łyżki oleju, wsypać mąkę, odrobinę posolić i wyrobić ciasto. Ma być elastyczne i samo "odchodzić od dłoni". Przykryć naczynie z ciastem ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułki z zielonym foto
2
Całą zieleninę umyć, szpinak i rukolę porwać lub posiekać na kawałki. Strączki młodego zielonego groszku pozbawić włókien. Posiekać dymkę. Sery zetrzeć.
Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka kawałków - w zależności od tego jaką wielkość bułki chcemy uzyskać - ja robiłam duże buły :) Rozwałkować każdy kawałek, posypać mozarellą, potem nałożyć porcje zieleniny, posypać żółtym serem, doprawić a następnie zawinąć. Każą bułę posmarować z wierzchu oliwą i ułożyć na natłuszczonej blasze. Pozostawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułki z zielonym foto
3
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 25-30 minut, w zależności od rozmiaru bułki. Dobre na ciepło lub na zimno.
Krok 3 - Bułki z zielonym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 24.07.2014 09:34
swietne na sniadanko
V_kuchareczka 21.07.2014 20:28
na pewno są pyszne
Monika-twin 21.07.2014 19:43
Fajne bulki
Christopher 21.07.2014 19:10
Świetny pomysł. Kanapka gotowa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak