Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z sokiem z rukoli

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
rukola 100 g
woda ciepła 300 ml
drożdże suche 10 g
sól 2 płaskie łyżeczki
cukier puder 1 łyżeczka
olej 2 łyżki

Porada

Jeśli rukola jest młodziutka i świeża, można ją po zmiksowaniu dodać do ciasta bez odcedzania szczątków liści - mnie się niestety trafiła bardzo włóknista.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z sokiem z rukoli

Kroki postępowania

1
Rukolę zalać (w wysokim naczyniu) ciepła wodą, dodać sól i zmiksować jak najdokładniej.
Krok 1 - Bułki z sokiem z rukoli  foto
2
Wylać na sito i po dokładnym odcedzeniu odcisnąć pozostałą na nim masę,
Krok 2 - Bułki z sokiem z rukoli  foto
3
Do płynu dosypać cukier puder oraz suszone drożdże - wymieszać.
Krok 3 - Bułki z sokiem z rukoli  foto
4
Dolać dobrą oliwę.
Krok 4 - Bułki z sokiem z rukoli  foto
5
Powoli dosypywać mąkę szybko miksując, aby powstała gęsta masa.
Krok 5 - Bułki z sokiem z rukoli  foto
6
Wsypać resztę mąki i przez moment zmiksować tylko do połączenia w grudki.
Krok 6 - Bułki z sokiem z rukoli  foto
7
Zagnieść ciasto - jest plastyczne, łatwe w obróbce i nie lepi się do rąk.
Odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aby zaczęło rosnąć.
Krok 7 - Bułki z sokiem z rukoli  foto
8
Podzielić ciasto na 8-10 części, uformować bułeczki, ułożyć w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią. Pozostawić do podrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłym miejscu.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C (dolna i górna grzałka) i piec ok. 20-25 minut. Studzić na kratce.
Krok 8 - Bułki z sokiem z rukoli  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 04.12.2015 23:17
oryginalny kolorek
Benita 04.12.2015 14:47
z chęcią zjadłabym taką bułeczkę
Habibi 04.12.2015 09:02
Przepis powstał kiedy chciałam upiec jakieś szybkie bułki, bo już był późny wieczór, a okazało się, że brak w domu pieczywa na śniadanko ;) Przepis podstawowy nie jest mój (zaczerpnięty z sieci), a ja tylko zamieniłam wodę na sok z rukoli :)
Habibi 04.12.2015 08:59
Polecam przepis, bo jest banalnie prosty i niezmiernie szybki :) Ciasto się nie lepi i szybciutko rośnie :)
Babeczka35 04.12.2015 08:12
Super bułeczki.Uwielbiam domowe pieczywo:)
Maridka19 04.12.2015 07:54
Ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak