Bułki z serkiem wiejskim

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    0,5 szklanki
  • drożdże

    30 g
  • cukier

    3 łyzeczki
  • serek wiejski

    250 g
  • jaja

    2 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    1 czubata łyzeczka
  • mąka pszenna

    2 szklanki typ 2000
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki typ 650
  • DODATKOWO:

  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    1 łyżka
  • siemię lniane

    do posypania słonecznik
  • sezam

    do posypania słonecznik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki z serkiem wiejskim foto
W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Serek wiejski przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na gładko blenderem. Wbić jaja, dodać olej i wymieszać. Do pojemnika od maszyny do chleba (lub misy robota) wsypać obie mąki i sól.
Krok 2 - Bułki z serkiem wiejskim foto
Zawartość szklanki i pojemnika wlać do mąki. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Następnie zagnieść ponownie. Podzielić ostrym nożem na 16 kawałków jednakowej wielkości.
Krok 3 - Bułki z serkiem wiejskim foto
Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na macie do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Krok 4 - Bułki z serkiem wiejskim foto
Posypać wg uznania ziarnami. Ja użyłam sezamu, siemienia lnianego i słonecznika.
Krok 5 - Bułki z serkiem wiejskim foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 15-17 minut. Wystudzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 05.02.2015 10:05
Muszę upiec takie bułeczki, są bardzo apetyczne.
Łucja 24.12.2013 09:33
piękne bułeczki :)
Malinka 24.12.2013 07:03
Takie bułeczki zrobione samemu dają mnóstwo satysfakcji i przyjemności w trakcie ich konsumowania, super!
anemon 23.12.2013 23:20
Piękne bułeczki, a pomysł z serkiem koniecznie do wypróbowania.
Klausia 22.12.2013 11:58
super pomysł, wypróbuję :)
olla85 22.12.2013 11:18
Ale świetne bułeczki :) Takich jeszcze nie robiłam, choć wiele rodzajów bułek upiekłam już w swoim życiu :) Dodatek serka zapewne sprawia, że są bardziej wilgotne i dłużej pozostają świeże. To coś dla mnie. Koniecznie do wypróbowania :)
fotoviderek 22.12.2013 09:49
Jak zwykle genialne bułeczki :)
Katarzyna59 22.12.2013 09:30
śliczne bułeczki
adelajda 21.12.2013 22:05
z serkiem jeszcze nie robiłam :)
sanielcia 21.12.2013 19:29
super bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat