Bułki z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gram
  • mleko ciepłe

    240 ml
  • cukier kryształ

    2 płaskie łyżeczki
  • sól

    1 płaska łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • miękkie masło

    20 gram
  • drożdże świeże

    12 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn z drożdży,2 łyżek mąki,cukru i 50 ml letniego mleka.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

W misce mieszamy mąkę z solą,jajkiem i masłem,wlewamy podrośnięte drożdże.Powoli wlewając resztę mleka wyrabiamy ciasto.

Odstawiamy przykryte ściereczką na około godzinę do podrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 10-12 kulek.Obtaczamy w mące i układamy na blaszce do pieczenia.Odstawiamy na około 40 min do wyrośnięcia.

Tępą stroną noża robimy przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.

Pieczemy w 200°C około 20-25 min aż do zarumienienia.

Studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AnielskaSlodycz 31.12.2013 13:36
ładnie wygladają:)
Bernadeta1 25.09.2013 10:39
domowe na pewno bardzo smaczne
Pomocnik 28.05.2013 15:58
idealne na śniadanie
Barbara13 28.05.2013 14:13
Dziękuję:)
iziona 28.05.2013 13:53
Wyglądają pięknie jak z piekarni

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat