Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z przedziałkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
mleko ciepłe 240 ml
cukier kryształ 2 płaskie łyżeczki
sól 1 płaska łyżeczka
jajko 1 sztuka
miękkie masło 20 gram
drożdże świeże 12 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z przedziałkiem

Przygotować rozczyn z drożdży,2 łyżek mąki,cukru i 50 ml letniego mleka.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

W misce mieszamy mąkę z solą,jajkiem i masłem,wlewamy podrośnięte drożdże.Powoli wlewając resztę mleka wyrabiamy ciasto.

Odstawiamy przykryte ściereczką na około godzinę do podrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 10-12 kulek.Obtaczamy w mące i układamy na blaszce do pieczenia.Odstawiamy na około 40 min do wyrośnięcia.

Tępą stroną noża robimy przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.

Pieczemy w 200°C około 20-25 min aż do zarumienienia.

Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 31.12.2013 13:36
ładnie wygladają:)
Bernadeta1 25.09.2013 10:39
domowe na pewno bardzo smaczne
Pomocnik 28.05.2013 15:58
idealne na śniadanie
Barbara13 28.05.2013 14:13
Dziękuję:)
iziona 28.05.2013 13:53
Wyglądają pięknie jak z piekarni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak