Bułki z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jagody

    30 dag
  • drożdże

    6 dag
  • mleko

    1 szkl
  • mąka tortowa

    1/2 kg
  • jaja

    2 szt
  • żółtko jajek

    3 szt
  • masło

    1/2 kostki
  • cukier waniliowy

  • cukier kryształ

    1 szkl
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczyn:
drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać ok. ½ szkl ciepłego mleka i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztopić.
Żółtka i całe jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę, zaczyn, sól i resztę mleka (ok. 2 łyżki zostawiamy).
Wszystko dokładnie mieszamy.
Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając przestudzone masło do chwili, kiedy będzie dobrze odchodziło od ręki. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie do bułeczek.
Jagody przebieramy, płuczemy, osączamy i mieszamy z cukrem. Do jagód można dodać nieco tartej bułki, mąki lub kaszy manny.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy z niego wałek i odcinamy niewielkie kawałki na które nakładamy jagody i szczelnie zalepiamy formując bułeczki.

Uformowane jagodzianki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.
Smarujemy białkiem roztrzepanym z odlanym mlekiem i posypujemy cukrem waniliowym albo kruszonką.

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (62)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adam/ZUB3R 01.02.2014 21:14
wyglądają smacznie
Ola1young 18.11.2013 17:44
pyszniutkie,lubię takie :)
Dorian 14.11.2013 22:05
super smaczne
Ania67 10.10.2013 09:18
strasznie apetyczne
Iwusia 30.09.2013 23:34
bardzo smakowite te bułeczki muszą być, bo takie puszyste
IwonaKa 26.09.2013 00:08
takie jagodzianki to ja lubię
adelajda 25.09.2013 16:10
super bułeczki :)
Beata23 15.04.2013 07:27
dzisiaj robię
Justyna/Dzastus 21.03.2013 18:33
smak dziecinstwa, moja babcia zawsze robila takie jagodzianki z kruszonka, a do tego kubek wiejskiego mleka, pychota
Beata23 07.02.2013 20:17
mniam...pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat