Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z jabłkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 60 dag
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
margaryna 10 dag
cukier 0,5 szklanki
sól szczypta
jajko do smarowania

KRUSZONKA

mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
margaryna ok 6 dag

NADZIENIE

jabłka ok 7 sztuk
kasza manna 2 łyżki
cukier do smaku
cynamon Prymat do smaku

Porada

Domowe bułeczki pachnące jabłkami i cynamonem –czego chcieć więcej?:) Dodatkowo kruszonka dodaje im smaku i urody. Polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Margarynę topimy. Studzimy.
Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy pozostawimy do podrośnięcia.
Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, mleko, sól oraz jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Ponownie pozostawiamy go do podrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Krok 1 - Bułki z jabłkami foto
2
Między czasie przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Następnie dzielimy je na około 18 części. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać drożdżówki. Im więcej części tym mniejsze bułki.
Każdą część spłaszczmy. Na środek nakładamy nadzienie, zawijamy brzegi ku górze i zlepiamy je w jednym punkcie formując bułeczki.
Krok 2 - Bułki z jabłkami foto
3
Gotowe układamy na blaszkę (miejscem lepienia ku dołowi). W dalszej kolejności smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Krok 3 - Bułki z jabłkami foto
4
KRUSZONKA:
Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszają.
Krok 4 - Bułki z jabłkami foto
5
NADZIENIE:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy do nich kaszę, cynamon i cukier. Zagniatamy jabłkową masę w rękach. Powinna dać się formować w kulkę. Na każdą bułeczkę przypada około 1 łyżki nadzienia.
Krok 5 - Bułki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 26.08.2014 11:35
świetne bułeczki
gusia1000 16.08.2014 23:45
Warto takie robić.
ben-ka 14.08.2014 08:46
Bardzo apetyczne,aż chce się zjeść:)
iziona 14.08.2014 07:10
Mało mam ostatnio czasu, ale takie bułeczki to bym zjadła :)
norweska20 13.08.2014 23:26
kuszący wypiek ..;)
Ali 13.08.2014 19:44
Wygląda super, muszę wypróbować :)
czekoladka_m 13.08.2014 19:24
Zjadłabym z ogromną chęcią:)))
Mniam 13.08.2014 18:59
Bardzo lubię takie bułeczki na śniadanie.
Magula 13.08.2014 18:17
fajne bułeczki
halinah 13.08.2014 17:59
wyglądają smakowicie
noninka77 13.08.2014 17:49
Pysznie wyglądają :)
adelajda 13.08.2014 17:40
Poproszę o jedną na jutrzejsze śniadanko :)
Ewa 13.08.2014 17:31
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak