Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z czarnuszką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

5 dkg drożdży, 100 ml wody
4 łyżki mąki, 1 łyżka miodu
400 g mąki TYP 750
300 g mąki pszennej tortowej
300 ml ciepłej wody
100 ml oleju
1 i 1/2 łyżeczki soli

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z czarnuszką

5 dkg drożdży
100 ml wody
4 łyżki mąki
1 łyżka miodu
Z wyżej wymienionych składników robimy zaczyn.
Czyli wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Przykrywając ścierką bawełnianą.
Do osobnego naczynia wsypujemy;
400 g mąki TYP 750
300 g mąki pszennej tortowej
300 ml ciepłej wody
100 ml oleju
1 i 1/2 łyżeczki soli
Wyrośnięty zaczyn po 15-20 minutach wylewamy do naczynia z pozostałymi składnikami.
Wyrabiamy około 10 minut.
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z naczynia.
Wyrabiamy tym razem wyrabiałam około dwóch minut.
Dzielimy na 15 kawałków.
Formujemy bułki.
Smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką.
Piekłam w 170* 20 minut z termoobiegiem.
Wyłączyłam piekarnik i trzymałam jeszcze 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 27.10.2016 15:18
super bułeczki, rewelacyjnie wyglądają :)
Kolorowa 05.10.2016 17:23
Śliczne bułeczki !
Patrycja33 04.10.2016 18:23
bardzo lubię pieczywo z czarnuszka:-)
ben-ka 04.10.2016 14:45
Bardzo apetyczne bułeczki.
Madzai 04.10.2016 13:36
Chętnie bym zjadła :)
Motorek 04.10.2016 12:05
bardzo dobre
Wacław 04.10.2016 11:32
apetycznie wypieczone bułeczki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak