Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z cukinią

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

cukinia 20 dag
mąka pszenna 60 dag
mleko 3/4 szklanki
drożdże suche 1 opakowanie
margaryna 10 dag
jajko 2 sztuki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
przyprawy 1 łyżeczka

Dodatkowo

płatki owsiane
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z cukinią

Cukinie zetrzeć razem ze skórką na tarce z grubymi oczkami i lekko odcisnąć. Margarynę stopić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać przesianą mąkę oraz przyprawy, wbić jajka i wlać płynną margarynę, wymieszać i na koniec dodać cukinię. Zagnieść ciasto i wyrabiać je kilka minut ja robiłam wszystko robotem z końcówka haka. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia i po wyrośnięciu uformować bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi, ponownie bułeczki odstawić do podrośnięcia.
Piec w temp. 180st około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 02.11.2016 10:28
Ale fajny i zapewne smaczny wypiek!
Renata9 01.11.2016 22:37
Bardzo dobre bułeczki
Wiktoria29 01.11.2016 21:20
fajny pomysł
halina17 01.11.2016 20:11
Dobre bułeczki.
ben-ka 01.11.2016 18:06
Chętnie bym spróbowała.
Beatris 01.11.2016 17:40
Zjadłabym taką bułeczkę na śniadanie lub kolację... :)
mirosława4 01.11.2016 15:19
smakowite :)
Urszula Świeca 01.11.2016 11:27
Świetne bułeczki.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak