Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z ciecierzycą

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 0,5 szklanki
woda 0,5 szklanki
cukier 1 lyzeczka
drożdże 15 g
ciecierzyca 125g ugotowana
mąka pszenna typ 650 300 g
sól 0,5 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z ciecierzycą

Kroki postępowania

1

Do misy robota wsypać mąkę i sól. Ciecierzycę rozdrobnić (zmieliłam w maszynce do mięsa), wsypać.
Krok 1 - Bułki z ciecierzycą foto
2

W ciepłej wodzie z mlekiem rozpuścić cukier i drożdże, wlać do misy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Bułki z ciecierzycą foto
3

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść.
Krok 3 - Bułki z ciecierzycą foto
4
Podzielić na 7-8 części.

Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub mata silikonową. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.
Krok 4 - Bułki z ciecierzycą foto
5

Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 5 - Bułki z ciecierzycą foto
6
dzięki ciecierzycy długo zachowują świeżość :)
Krok 6 - Bułki z ciecierzycą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 01.06.2015 15:51
Apetyczne bułeczki
adelajda 01.06.2015 13:28
ciekawy przepis
zabcia117 01.06.2015 13:26
ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak